Hip-hop dance is een dansstijl ontstaan in Amerika in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. De dansstijl wordt gedanst op hip-hopmuziek en is onderdeel van de bredere hip-hopcultuur. Hip-hop dance is ontstaan op straat en nog altijd wordt hip-hop op alledaagse plekken gedanst. De dansstijl bevat een groot sociaal aspect. Wat hip-hop onderscheidt van andere stijlen is dat er veel ‘freestyle’ gedanst wordt. Dansers improviseren of bedenken ter plekke moves of danspassen en creëren daarmee eigen stijl. Zowel op lokaal als op wereldniveau gaan groepen dansers de strijd met elkaar aan in freestyle-danscompetities, de zogenaamde ‘battles‘.

Ballet is een dansstijl waarin passen worden gecombineerd met vloeiende bewegingen zoals draaien en sprongen.
 
Veel hedendaagse dansstijlen stammen af van het klassiek ballet en door de eeuwen heen worden veel dezelfde posities en basisbewegingen gebruikt. Ballet wordt daarmee gezien als de basis van alle dansvormen.
 
Het klassiek ballet kent een aantal
Posities:
  • 1e positie – de hielen tegen elkaar terwijl de benen (en dus ook de voeten) zijn uitgedraaid.
  • 2e positie – de 1e positie, waarbij men naar buiten schuift (zodat er ongeveer 1 voet tussen zou kunnen)
  • 3e positie – de balletdanser schuift de ene hiel in de wreef van de andere voet, hierbij zijn beide benen even ver uitgedraaid.
  • 4e positie – de balletdanser doet de 5e positie en schuift 20 cm naar voren
  • 5e positie – voorste voet sluit de balletdanser aan de achterste. Beiden voeten staan soms parallel aan elkaar, de enige juiste 5e positie is deze positie wanneer de balletdanser zich niet forceert.
  • 6e positie – hierbij staan de voeten parallel (naast elkaar) tegen elkaar aan geplaatst.
 
Ook wordt er tijdens de lessen gebruik gemaakt van een Barre. Aan de barre worden diverse oefeningen gedaan.
De lessen worden op een eigentijdse manier aangeboden.
Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld om kinderen van een leeftijd 2-5 jaar voor te bereiden op de verschillende dansvormen. Zoals klassiek ballet, hiphop, modern en jazz. De lessen worden vanuit verschillende thema’s op een speelse en fantasievolle manier gegeven. Door gebruik te maken van diverse spulletjes worden kinderen uitgedaagd tot beweging wat onder ander de motoriek, houding en spierspanning bevorderd.
Ook werken we aan de ontwikkeling van de muzikaliteit door te luisteren en te bewegen op verschillende soorten muziek, ritmes en maatsoorten, denk aan bekende liedjes zoals Disney Frozen, maar ook pop-, wereld- en klassieke muziek.
Moderne dans is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Het is een verzamelbegrip voor verschillende zeer individuele danstechnieken uit de eerste helft van de twintigste eeuw.
Bij de moderne dans dient het lichaam als expressie- en uitdrukkingsmiddel. De emoties en psychologie van de mens worden hierin weergegeven.
Moderne dans is een technische dansvorm, waarbij je sterk vanuit je gevoel danst. Belangrijke kenmerken van deze dansstijl zijn: grondwerk, zwaartekracht, ademhaling, dynamiek en (ont)spanning. Tijdens de les werk je aan je dansante kwaliteiten, krachtopbouw, lenigheid en dansgevoel.
Een total body workout waarbij dans de grondslag is. De oefeningen worden gehaald uit de dans. Omdat de meeste danstrainingen up-tempo zijn, is het goed voor de hartslag. Je traint continu met je eigen lichaamsgewicht, waardoor je kracht opbouwt. En daarnaast word je er leniger van en werk je aan je balans.
 
Waar je bij fitness meestal maar één spiergroep tegelijk traint, train je ze tijdens het dansen allemaal. Zowel de buik-, rug-, been- en bilspieren spannen zich aan tijdens een dansoefening.